Lymfmassage av Ylva

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens reningssystem. 

Det för ut bakterier, virus, gifter och annat som kroppen vill göra sig av med. 
Lymfsystemet har en viktig roll i vårt immunsystem och ett bra flöde är viktigt för en god hälsa.Vem mår bra av lymfmassage?

* Du som har värk i flera delar av kroppen.
* Du som känner dig uppsvälld i kroppen.
* Du som har lymfödem, vätskeansamlingar i vissa kroppsdelar, ofta ben, armar.
* Du som har lipödem, värkande, knölig svullnad i vissa kroppsdelar, ofta lår.
* Du som vill stötta ditt immunförsvar
* Du som vill hjälpa kroppen att bli av med slaggprodukter/gifter
*Du som vill ha hjälp att slappna av.
*Du som vill ha hjälp att stänga av ditt stressystem.Lymfsystemet, vad händer i kroppen?

Lymfsystemets ådror löper paralellt med våra blodådror i stora delar av kroppen. Blodet släpper ifrån sig överskottsvätska som sugs upp i lymfsystemet. I vätskan från blodet finns även restar av gifter, bakterier, virus mm. som kroppen vill göra sig av med. 


Lymfvätskan som cirkulerar i kroppen är trögflytande och för att den ska kunna pumpas runt behöver vi röra på oss så att våra muskler hjälper till att föra fram vätskan i kroppen. Det är många andra saker i vår livsstil som också påverkar hur väl lymfan kan cirkulera inuti kroppen. Vad vi äter, dricker, hur vi andas, om vi stressar är några exempel.

På sin väg genom kroppen passerar lymfvätskan genom lymfnoder. Varje lymfnod innehåller flera miljarder vita blodkroppar och andra celler som ska ta död på gifter, parasiter, bakterier mm. Den rena vätskan återcirkulerar till blodet och "skräpet" förs ut via njurar och lever. 

Problem uppstår när lymfvätskan av olika anledningar stannar upp i kroppen. En lymfmassage sätter igång systemet och hjälper vätskan att ta sig fram.  Om man har ett stagnerat lymfflöde stannar gifter kvar i kroppen och kan orsaka flera nedsättningar på sikt.